Je hoort er steeds meer mensen over, maar wat is een powerline adapter nou eigenlijk? In dit blog gaan we uitleggen wat powerline adapters (ook wel homeplug genoemd) zijn, wat ze kunnen en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een powerline adapter?

wat is een powerline adapter fritzbox

Een powerline adapter is een apparaat dat je aansluit via het stopcontact op je stroomnetwerk. Via het stroomnetwerk maakt de adapter verbinding met de hoofdrouter, waardoor het mogelijk wordt om meerdere WiFi hotspots in je huis in te stellen.

Hierdoor wordt het mogelijk om op plekken waar slecht bereik is (denk aan een zolder of tuin) het bereik te verbeteren.

Door deze oplossing hoef je geen internetkabels door het hele huis te trekken of gaten te boren om weer van optimaal internet te kunnen genieten.

Hoe installeer je een powerline adapter?

vrouw sluit powerline adapter aan

Vaak is de installatie erg simpel. Er worden altijd duidelijke instructies meegeleverd bij de powerline adapters. We zullen hier de globale stappen laten zien voor het installeren. Per fabrikant verschilt de installatie, dus kijk voor de zekerheid altijd even in de handleiding.

Steek de ‘hoofdadapter’ in het stopcontact bij de router.
De hoofdadapter zorgt voor de verbinding tussen de huidige router/modem en het elektriciteitsnetwerk.

Verbind de hoofdadapter met de router/modem door middel van een LAN-kabel.
De hoofdadapter heeft een stabiele verbinding nodig om een verbinding door het elektriciteitsnetwerk mogelijk te maken. Sluit dus een kwalitatieve LAN-kabel aan (deze wordt vaak meegeleverd) tussen de adapter en de router.

Steek de andere adapter in een stopcontact op de plek met slechte WiFi
De andere adapter dient nu aangesloten te worden op de plek waar het bereik of de snelheid van de WiFi niet goed genoeg is.

(Belangrijk) Vergeet de installatie niet
Bij veel fabrikanten is het nog nodig om de installatie te doen, voordat de powerline adapter werkt. Niet elke fabrikant werkt met een plug-and-play principe, dus houd dat in je achterhoofd.

Wat is de snelheid van powerline adapters?

Powerline adapters variëren vaak tussen 500 en 2000 Mbit per seconde. Dit verschilt per variant en per fabrikant, maar de meeste zitten boven de 1000 Mbit/s.

Let erop dat Mbit/s iets anders is dan MB/s. Als je kijkt naar een snelheid van 500 Mbit/s, heb je het over 62,5 MB/s. 1 Mbps is dus 0.125 MB/s. Dit is vaak een gangbare manier van meten, aangezien de meeste bestanden worden uitgedrukt in MB/s, in plaats van Mbps.

Er zijn meerdere afhankelijkheden voor powerline adapters, zoals:

  • De afstand tussen adapters;
  • De kwaliteit van het elektriciteitsnetwerk;
  • Het afgesloten abonnement met de internetprovider;
  • Het gebruik van het internet.

Wat zijn de voordelen?

Een powerline adapter is in vele huishoudens de redding voor goed internet. Heb je geen WiFi in de tuin of op de zolder? Geen probleem, een powerline adapter kan dit probleem met gemak verhelpen.

  • Je hoeft geen kabels te trekken van de router naar andere plekken van het huis.
  • De installatie is (bij veel fabrikanten) erg simpel en snel.
  • Je hebt geen technische kennis nodig om je WiFi bereik en snelheid goed te krijgen.

Wat zijn de nadelen?

Een powerline adapter heeft voordelen, maar helaas ook nadelen. Hier bespreken we de nadelen.

  • Het biedt niet de optimale snelheid. Als er een mogelijkheid is om een kabel door het huis te trekken is dit altijd beter.
  • Sommige adapters kunnen best prijzig zijn.

Wat is een powerline adapter: Conclusie

Zoals je kan lezen hebben powerline adapters veel voordelen. Je kan er gemakkelijk je WiFi bereik en snelheid mee verbeteren en de installatie is vaak snel en makkelijk gedaan.

Onthoud wel dat een directe verbinding met kabel altijd beter is. Hierdoor behoudt je ten alle tijden een optimale snelheid.

Wat is een goede powerline adapter? Kijk dan even naar onze top 5 powerline adapters van 2020!