Je bent thuis, je hebt net je WiFi weer aangezet na een lange dag werken en wie duikt er op? Je buurman die al die tijd heeft zitten spioneren naar wat jij online doet! Hoe griezelig is dat? Grote kans dat je denkt: “Wie zit er op mijn WiFi?”
Voor het geval het jou een keer overkomt, zijn er een paar manieren om erachter te komen wie er op je WiFi-netwerk zit.
Inhoudsopgave
1. Controleer welke apparaten zijn aangesloten op je router.
Er zijn veel manieren om te achterhalen wie je wifi-netwerk gebruikt. De eerste en gemakkelijkste manier is om dit te controleren in je router instellingen. In de instellingen van je router kun je zien wie er met de wifi verbonden is.
- Ga naar het IP-adres van je router (meestal is dit standaard 192.168.178.1 of 192.168.1.1)
- Afhankelijk van je router kan je navigeren naar een pagina waar je de verbonden apparaten kan terugvinden. Bij Ziggo heet dit simpelweg “Verbonden apparaten”.
- Controleer de namen van de verbonden apparaten. Zie je apparaten hier tussen staan die je niet kent? Probeer dan eerst het zogenaamde MAC-adres te blokkeren. Ondervind je dan nergens hinder van en denk je dat het een buitenstaander is? Volg dan de volgende stap.
Lukt het nog niet? Kijk dan op deze website hoe je kan controleren wie er op je WiFi netwerk zit.
2. Wijzig het wachtwoord van je WiFi in iets nieuws en unieks
Het simpelste om te doen is je WiFi wachtwoord wijzigen. Hierdoor worden alle apparaten die verbonden zijn met je WiFi netwerk eraf gegooid. Iedereen die weer verbinding wilt maken, moet dan het nieuwe wachtwoord invoeren.
Hiermee voorkom je dat mensen die geen toegang horen te hebben tot je WiFi netwerk, weer opnieuw verbinding kunnen maken. Let er echter wel op dat je het nieuwe wachtwoord niet aan iedereen gaat geven. 😉
Waar moet een nieuw WiFi wachtwoord aan voldoen?
Om een WiFi-wachtwoord veilig te laten zijn, moet het bestaan uit een zin van ten minste 8-12 tekens. De prioriteit ligt bij letters en symbolen die niet gemakkelijk via het toetsenbord bereikbaar zijn, zoals !, @, #.
Onveilige wachtwoorden zijn meestal samengesteld uit korte woorden of gewone zinnen in de Engelse taal met alleen cijfers en kleine letters als extra tekens.
Sommigen gebruiken hoofdletters in een poging de veiligheid van hun wachtwoorden te verbeteren, maar dit zorgt vaak alleen maar voor een nog saaier wachtwoord dat makkelijker te raden is omdat hackers meestal alle populaire woorden kennen.
3. Overweeg de aanschaf van een VPN (Virtual Private Network) voor extra veiligheid
VPN’s zijn een manier om je internet activiteit te beschermen. Met andere woorden, VPN software kan je helpen om versleuteling in te stellen zodat niemand die je gegevens niet mag zien dat toch kan, ook al doen ze hard genoeg hun best!
Het lijkt misschien een extra uitgave, maar bedenk de bescherming en gemoedsrust die het biedt voor jou en je eventuele huisgenoten. Niemand kan meer zien wat je uitvoert via je internetverbinding. Ook niet als je met een publieke WiFi verbinding verbonden bent.
Je zal hierna nooit meer de vraag stellen wie zit er op mijn WiFi, aangezien je je geen zorgen meer hoeft te maken over dat je internetverkeer bijgehouden kan worden.
4. Zorg ervoor dat al uw apparaten zijn voorzien van de nieuwste software-updates
Software updates helpen om je (online) apparaten veiliger te maken. Het is belangrijk om je apparaten bijgewerkt te houden voor de beste beveiliging. Niet alleen voor je eigen apparaat, maar ook voor andere apparaten in je netwerk. Je helpt ook om andere apparaten op je WiFi netwerk te beschermen.
Het updateproces is voor elk apparaat anders. Controleer de handleiding van de apparaten om erachter te komen hoe je het apparaat kan updaten.
Sommige toestellen updaten zichzelf automatisch. Je kunt je toestel ook zo instellen dat je een melding krijgt als er nieuwe updates beschikbaar zijn en ze zo snel mogelijk installeert.
Wil je niet lastig gevallen worden door updates terwijl je het apparaat nodig hebt? Kies dan zelf een tijdstip dat het beste bij je dagelijkse leven past om de software-updates te installeren.
Conclusie voor wie zit er op mijn WiFi
Met alle horrorverhalen over hackers en cybercriminelen die uw privégegevens proberen te stelen, is het belangrijker dan ooit voor u om internetbeveiliging serieus te nemen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je jezelf kunt beschermen tegen ongewenste mensen in je WiFi netwerk, zoals het wijzigen van het WiFi wachtwoord of het gebruik van VPN-software.
Hopelijk heeft dit geholpen en zal je nooit meer met de vraag zitten: “Wie zit er op mijn WiFi?”