WiFi dongle

Een WiFi dongle is een klein apparaatje, waarmee je het mogelijk maakt om een apparaat dat geen WiFi mogelijkheid heeft, wel mogelijk te maken.

Vaak wordt een WiFi dongle verward met een WiFi repeater. Mocht je dus op zoek zijn naar een WiFi repeater, klik dan hier.

Wat is een WiFi dongle?

wifi dongle usb

Een WiFi dongle kan je zien als een mini WiFi antenne voor je laptop of computer. Als je bestaande apparaat geen WiFi adapter standaard tot beschikking heeft, is dit een ideale uitkomst om toch draadloos te kunnen internetten met WiFi.

Meestal wordt een dongle in de volgende gevallen gebruikt:

  • Als je vaste computer geen beschikking heeft tot een vaste internet kabel.
  • Als er geen WiFi adapter aanwezig is of defect is geraakt.
  • Als de WiFi adapter een trage internetverbinding heeft en je meer snelheid wilt.

Een andere benaming voor WiFi dongle is ook WiFi adapter

Voor welke apparaten kan ik een WiFi dongle gebruiken?

wifi dongle in grijze laptop

Een WiFi dongle wordt meestal gebruikt als een laptop of computer geen mogelijkheid heeft om met WiFi te verbinden. Vaak hebben deze apparaten alleen een LAN aansluiting en geen WiFi adapter.

Een WiFi dongle is een simpel en goedkoop USB-stickje die je in je laptop of computer stopt. Vaak moet je extra software installeren op je laptop of computer, aangezien je apparaat de dongle anders niet herkend.

Hoe duur is een WiFi dongle?

De prijs van een dongle valt over het algemeen reuze mee. De meeste prijzen beginnen vanaf €3,50, maar houdt er dan wel rekening mee dat dit niet de snelste dongle is. Mocht je dus snel internet willen, dan kan je beter investeren in een duurdere dongle.

De betere dongles beginnen rond de €25,00 euro. Je hebt dan een dongle met een hogere snelheid en vaak van een betrouwbaarder merk. In het begin kost het misschien meer, maar op de lange termijn heb je er waarschijnlijk meer profijt van.

Is het installeren lastig?

Alles behalve! Meestal is het een kwestie van het apparaat aansluiten op je apparaat en een paar stappen volgen die in de handleiding staan. Vaak is het zelfs zo dat er automatisch een melding opkomt die je alleen toestemming hoeft te geven om de bijbehorende software te installeren. Dat scheelt je weer uitzoekwerk ;-).

Top 3 WiFi dongles

1. TP-Link Archer T3U

Een simpel, maar krachtig apparaat. De TP-Link Archer is een functioneel apparaat dat voor een leuke prijs (±€25) een ideale internetervaring aanbiedt.

2. Rolio Dual Antenne

Misschien wat minder mooi, maar wel een heel snel en functioneel apparaat. Het ondersteunt 2.4 GHz en 5 GHz, wat dus zorgt voor genoeg ondersteuning om met elke WiFi verbinding te kunnen verbinden.

3. TP-LINK TL-WN823N

Deze dongle lijkt erg op de eerste, maar is het goedkopere broertje. Het heeft een lagere snelheid, maar als je geen hardcore gamer bent en geen 8K films streamt over je internetverbinding, dan is er niks aan de hand en zou dit meer dan voldoende moeten zijn.

Conclusie

Was je op zoek naar een WiFi dongle? Dan hoop ik dat ik je met dit artikel goed heb kunnen helpen. Onthoudt echter goed dat als je WiFi verbinding van zichzelf al niet goed is, een WiFi dongle of adapter weinig verschil zal maken.

Een powerline adapter zou eerder een uitkomst zijn als je internetverbinding zelf niet goed genoeg is. Hiermee zorg je voor een goed signaal door je hele huis en heb je geen last van irritante haperingen of trage verbindingen. Vaak ben je voor een paar tientjes al klaar voor een snelle verbinding in je huis.

Als je internetprovider je internetsnelheid heeft gelimiteerd, kan dit ook de reden zijn voor trager internet. Onderzoek dit eerst voordat je een WiFi dongle koopt, aangezien dit voor weinig verandering zal zorgen.